Kyusho Jitsu

300_ki_nerves_grey.jpgKyusho Jitsu is een term die al langere tijd bekend is binnen de vechtkunsten. Het betekent zoveel als vitaal punt, wat direct voor een groot deel de lading dekt.
Deze techniek is in feite gebaseerd op de principes van acupunctuur met dat verschil dat men deze punten gaat gebruiken om een tegenstander te controleren en eventueel neutraliseren.

Ondanks alle scepsis die er nog altijd bestaat over het gebruik van deze punten blijkt elke keer weer dat het effect van drukpunten zeker doeltreffend is. Er is alleen, zoals met alles in het leven, oefening voor nodig. Deze oefening bestaat niet alleen uit het simpelweg uit het hoofd leren van puntlocaties (wat al een zware taak is voor de meesten), maar vooral uit praktische oefeningen. Dit is nodig om te leren hoe bepaalde punten geraakt moeten worden en om zelf te ervaren wat het doet als het bij jou wordt toegepast. Ervaring is in deze een zeer belangrijke leermeester.

Regelmatig komt de vraag of het niet gevaarlijk is om dit te beoefenen. In principe niet gevaarlijker dan andere (contact-) sporten alleen kan het door het vele contact soms pijnlijker aanvoelen. Uiteraard wordt er bij ons wel met uiterste voorzichtigheid omgegaan met deze technieken en gaan we niet lukraak iemand slaan. De veiligheid en gezondheid van jezelf en je trainingspartners staat altijd voorop.

Wat gebeurt er tijdens het gebruik van deze punten?
Door een punt te activeren wordt er een signaal via het zenuwstelsel naar de hersenen gestuurd wat op zijn beurt weer een signaal terug geeft. Afhankelijk van de intensiteit kan het lichaam besluiten dat het veiliger is om zichzelf tijdelijk uit te schakelen. Dit is de feitelijke knockout. Hetzelfde gebeurt wanneer mensen zeer hefitge emoties ondergaan of bijvoorbeeld bij het zien van bloed. Het is een zelfbescherming van het lichaam en door middel van Kyusho wordt dit enigszins gemanipuleerd.

Kyokan Martial Arts / Trainingslocatie: Schelpenlaan 1 / Terneuzen / contact / privacyverklaring

realisatie: tidi.nl